Onze visie

“Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.”

Nieuwsberichten

Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen vzwEen netwerk palliatieve zorg is een pluralistische organisatie en heeft als doel de uitbouw van de palliatieve zorg in een regio te ondersteunen. Een netwerk engageert zich om palliatieve zorg toegankelijk te maken voor iedereen en streeft naar een optimale samenwerking met alle betrokkenen waarbij de belangen van de zieke en zijn familie primeren. Deze nauwe samenwerking garandeert de continuïteit en de coördinatie van de zorg.

 

 

Regio

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen vzw staat ten dienste van de bevolking van het arrondissement Kortrijk (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem en Zwevegem) en de gemeenten Wervik en Wielsbeke.

 

Thuiszorgteam

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen vzw beschikt over een palliatief thuiszorgteam dat ondersteuning biedt aan palliatieve patiënten (en hun familie) die zo lang mogelijk thuis willen verzorgd worden en / of thuis wensen te sterven.

 

Rouwzorg

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen vzw biedt aan families die daar nood aan hebben rouwzorg en rouwbegeleiding aan.

Rouwzorg begint tijdens de palliatieve begeleiding, waar de zieke en zijn familie zoveel mogelijk voorbereid worden op het naderend sterven.

Verdere rouwbegeleiding wordt enkel opgestart op verzoek van de nabestaande. Deze begeleiding gebeurt door de psycholoog van het Netwerk, Katrien Vanhauwaert, die de hulpvraag verder uitklaart. De zorg kan bestaan uit het geven van informatie, uit enkele ondersteunende gesprekken of uit doorverwijzing. Er wordt gestreefd naar een maximale samenwerking met andere diensten in de regio.

Het Netwerk schenkt bijzondere aandacht aan de begeleiding van kinderen. Om hen te betrekken en te ondersteunen bij het afscheid nemen van een dierbare zijn er brochures en specifieke kinderboeken ter beschikking. (Voor scholen bestaat er een educatief pakket dat bij het Netwerk kan ontleend worden.)

Ook hulpverleners met een vraag betreffende rouwzorg kunnen zich tot het Netwerk richten.

Voor meer informatie over het aanbod inzake rouwzorg kan u terecht op het nummer 056 63 69 50.