Onze visie

“Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.”

Nieuwsberichten

Wegvallen persoonlijk aandeel voor patiƫnten die in een instelling verblijven



Sinds 2000 bestaat de forfaitaire tegemoetkoming voor palliatieve patiënten die de intentie hebben thuis te sterven. Patiënten die in een instelling verblijven, konden geen aanspraak maken op deze voordelen.


Het K.B. van 16-02-2009, van toepassing vanaf 1 mei 2009, voorziet nu ook in de afschaffing van het persoonlijk aandeel op de bezoeken die de huisarts brengt bij een palliatieve patiënt opgenomen in een instelling. 


Opdat de patiënt van deze maatregel zou kunnen genieten moet zijn huisarts een nieuwe aanvraag voor bezoeken aan palliatieve patiënten in een instelling opmaken en opsturen naar de adviserend geneesheer van het ziekenfonds, zelfs als het palliatief thuisforfait al werd aangevraagd.